CITROËNIN SITOUTUMINEN KESTÄVÄÄN KEHITYKSEEN
Ympäristökysymysten pohtiminen ajoneuvon suunnittelusta kierrätykseen
Ajoneuvon elinkaaren jokaisessa vaiheessa Citroënin tiimit tekevät kovasti töitä pitääkseen autojen ympäristövaikutukset mahdollisimman vähäisinä seuraamalla kulutusta, hiilidioksidipäästöjä ja epäpuhtauksia, ylläpitämällä luonnonvarojen harkittua käyttöä, parantamalla kierrätettävyyttä ja paljon muuta.
Citroën on sitoutunut:
- Ympäristökysymysten pohtimiseen jo tuotteiden ja palveluiden suunnitteluvaiheessa.
- Kiertotalouden periaatteiden toteuttamiseen, mukaan lukien materiaalien kierrätys ja uudelleenkäyttö.
DESIGN
Citroënilla pyrimme jatkuvasti optimoimaan bensiini- ja dieselpolttomoottoriemme käyttövoimaketjuja, muun muassa laajalla valikoimalla Stop & Start -ominaisuuksia sekä FAP- ja SCR-tekniikalla.
Uuden sukupolven automaattivaihteistot Citroënin suorituskykyinen vaihteistovalikoima laajeni vuonna 2018 8-vaihteisella automaattivaihteistolla (EAT8), joka tarjoaa entistäkin pienemmän polttoaineenkulutuksen sekä paremman ajokokemuksen. VIHREITÄ MATERIAALEJA KÄYTTÄEN Ennakoiva lähestymistapa
"Vihreät materiaalit" jakautuvat kolmeen luokkaan:
- Kierrätysmuovit
- Luonnonmateriaalit (puu, kasvikuidut jne.);
- Biopohjaiset materiaalit (polymeerit, jotka on valmistettu uusiutuvista luonnonvaroista petrokemikaalien sijaan).
Näiden materiaalien käytössä on kaksi pääetua:
- Ne vähentävät fossiilisten muovien käyttöä;
- Ne edistävät muovin kierrätyslaitosten kehitystä lisäämällä niiden läpimenoa.
Citroën on toteuttanut kunnianhimoista suunnitelmaa vihreiden materiaalien käytöstä vuodesta 2008 lähtien. Vuonna 2018 niiden osuus ajoneuvojemme polymeerien kokonaismassasta oli noin 30 prosenttia, kun se vuonna 2007 oli keskimäärin 6 prosenttia.
PÄÄSTÖJEN JA KULUTUKSEN VÄHENTÄMINENCitroën käyttää monenlaisia teknisiä ratkaisuja, jotka on erityisesti suunniteltu vähentämään polttoaineen kulutusta ja saastepäästöjä. Kehitämme myös hybridi- ja sähkömoottoreita luodaksemme entistä ympäristöystävällisempiä ajoneuvoja.
Tavoitteenamme on sähköistää 70 % Citroën-mallistosta vuoteen 2023 mennessä ja 100 % vuoteen 2025 mennessä. Tarjolle tuomme kevythybridi, lataushybridi ja täyssähkövaihtoehtoja.
CITROËN C5 AIRCROSS Esimerkki siitä, miten käytämme kierrätettyjä ja luonnonmateriaalejaCitroën C5 Aircross sisältää keskimäärin 31 % kierrätettyjä ja luonnonmateriaaleja.
Noin 85 polymeeripohjaisessa osassa on käytetty kierrätettyjä ja luonnonmateriaaleja, kuten hamppukuituja oven sivupaneelissa, kierrätettyä polyamidia sähköpuhallinyksikössä, ilmansuodattimissa ja jäähdyttimessä sekä kierrätettyä polyeteeniä tavaratilan matossa.
TUOTANTO
Citroën vastaa ympäristökysymyksiin seuraavasti:
- Auttamalla torjumaan ilmaston lämpenemistä;
- vähentämällä saastumista, mukaan lukien ilmaan ja veteen joutuvat epäpuhtaudet;
- luonnon ja biologisen monimuotoisuuden säilyttäminen ja luonnonvarojen - erityisesti veden - käytön vähentäminen;
- Tuotetun jätteen määrän vähentäminen ja sen arvon lisääminen.
Olemme työskennelleet sertifioinnin eteen yli 10 vuotta, ja nyt näemme tulokset tehtaissamme, jotka kaikki ovat nyt ISO 14001 -sertifioituja.
Tämä standardi luotiin vuonna 1996. Sen vaatimuksiin kuuluu, että tehtaiden on pystyttävä seuraamaan, valvomaan ja mittaamaan prosessien ympäristövaikutuksia, mikä tarkoittaa, että koko henkilökunta tarvitsee asianmukaista koulutusta.
JÄLKIMARKKINOINTI
Vastauksena kasvavaan tarpeeseen suojella ympäristöämme Citroën on sitoutunut kolmeen asiaan:
- Autojätteen kierrätys ja keräys hyväksytyiltä organisaatioilta;
- Kansallisten ja eurooppalaisten säännösten noudattaminen laitospaikalla;
- Jätteiden ja käytöstä poistettujen osien jäljitettävyys, jotta ne voidaan kierrättää.
Vuonna 2009 Citroën oli ensimmäinen autonvalmistaja, jonka korjaamoillemme myönnettiin Autoecoclean-merkki, joka on riippumattoman Autoecon myöntämä merkki. Merkillä tunnustetaan myyntipisteet, jotka kierrättävät ja keräävät autojätettä. Se edistää myös pitkäaikaista sitoutumista.
- Ensimmäisen sertifiointivuoden jälkeen myyntipisteelle myönnetään "Autoecoclean Bronze" -merkki.
- Kolmen peräkkäisen sertifiointivuoden jälkeen merkki korotetaan "Autoecoclean Silver" -palkinnoksi.
- Kahden lisävuoden jälkeen myyntipisteille, jotka edelleen täyttävät sitoumuksensa, myönnetään "Autoecoclean Gold -merkki".
- "Autoecoclean Platinum" -merkki myönnetään myyntipisteille, jotka ovat täyttäneet sitoumuksensa 10 vuoden ajan.
Varaosien vakiovaihdon ansiosta Citroën osallistuu ympäristönsuojeluun antamalla niille toisen elämän. Korjaamoiden käytetyt osat kunnostetaan tiukan prosessin mukaisesti, ja niille asetetaan samat vaatimukset kuin alkuperäisille osille.
Tällä kunnostettujen osien valikoimalla on aina takuu.
KIERRÄTYS
Citroën-verkostossa on jo yli 15 vuoden ajan ollut käytössä ympäristöystävällinen romuajoneuvojen keräys- ja käsittelyjärjestelmä. Auton kierrätysprosessissa on 7 vaihetta.
VAIHE 1: VASTAANOTTO
Romuajoneuvon viimeinen omistaja vie sen hyväksyttyyn vastaanottokeskukseen. Hyväksytty vastaanottokeskus tarkastaa ajoneuvon ja antaa vaaditun romutustodistuksen.
VAIHE 2: ESIKÄSITTELY
Akku ja renkaat poistetaan ja turvatyynyt poistetaan. Seuraavaksi yhteistyökumppanimme poistaa ajoneuvosta jäljellä olevan polttoaineen ja muut nesteet: moottoriöljyn, vaihteistoöljyn, jarrunesteen ja ilmastoinnin jäähdytysnesteen. Tämän saastuttavan jätteen arvo palautetaan sitten 100-prosenttisesti heidän erikoiskäsittelylaitoksessaan.
VAIHE 3: MATERIAALIEN EROTTELU JA HYÖTYKÄYTTÖ
Seuraavassa vaiheessa puretaan mekaaniset osat, kori sekä sähkö- ja elektroniikkakomponentit. Ne joko käytetään uudelleen käytettyinä osina tai kunnostetaan. Jos se on taloudellisesti kannattavaa, myös muovin ja lasin kaltaiset materiaalit kerätään tässä vaiheessa talteen kierrätystä varten.
VAIHE 4: VARASTOINTI
Ympäristölle vaaralliset materiaalit otetaan talteen ja lähetetään jätteiden kierrätykseen tai hävittämiseen erikoistuneille yrityksille.
VAIHE 5: MURSKAUS
Puhdistetut kuoret lähetetään murskaamoon, jossa ne murskataan vain muutaman senttimetrin kokoisiksi kappaleiksi. Nämä kappaleet lähetetään sen jälkeen magneettiseen lajitteluun, jossa otetaan talteen mahdolliset rautametallit (teräs).
VAIHE 6: MURSKAUKSEN JÄLKEINEN VAIHE
Jäljelle jäävä murskattu materiaali lajitellaan automaattisesti käyttäen fysikaalisia ominaisuuksia (magneetteja, pyörrevirtoja, flotaatiota) erityyppisten materiaalifragmenttien erottamiseksi toisistaan.
VAIHE 7: KIERRÄTYS, HYÖDYNTÄMINEN JA KAATOPAIKALLE SIJOITTAMINEN
Lajittelun jälkeen nämä materiaalin palaset kierrätetään (metallit toimitetaan terästehtaille/metallitehtaille ja tietyt muovit takaisin muoviteollisuuteen) tai muutetaan energiaksi (sementtitehtaat, kaupunkien lämmitys, voimalaitokset jne.). Tämän teollisen prosessin ansiosta yli 95 prosenttia ajoneuvon painosta voidaan käyttää uudelleen, kierrättää tai kierrättää, mikä vähentää huomattavasti loppujätteen määrää, joka lopulta lähetetään erikoistuneille kaatopaikoille.
CITROËNISI KIERRÄTYS Romuajoneuvojen vaihto-ohjelmaYmpäristöstä huolehtiminen on aina ollut meille keskeinen painopistealue. Nyt romuajoneuvojen kierrätyksestä on tullut lakisääteinen vaatimus.
Tämä tarkoittaa, että kaikkien käytöstä poistettujen Citroën-ajoneuvojen omistajat voivat vaihtaa ne ilmaiseksi, jos ne täyttävät tietyt ehdot (lueteltu alla).
Jotta voimme varmistaa, että ajoneuvosi kierrätetään mahdollisimman ympäristöystävällisellä tavalla, olemme tilanneet riippumattomien asiantuntijoiden ryhmän tarkistamaan, että ajoneuvojen palautus tapahtuu oikein ja voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. He myös todistavat, että kumppanimme täyttävät kaikki lakisääteiset kierrätysvaatimukset. Tämä tarkoittaa, että jokaisessa niiden toimipaikassa kaikkien saapuviin ja lähteviin ajoneuvoihin liittyvien prosessien ja asiakirjojen on oltava Citroënin asettamien vaatimusten mukaisia.
Varmistaaksemme, että kaikki Citroënin tuotteet voidaan kierrättää asianmukaisesti, tutkimus- ja kehitystiimimme seuraavat kierrätettävyys- ja uudelleenkäyttöprosesseja.
Näitä käyttävät myös tavarantoimittajat, ja ne auttavat meitä analysoimaan ajoneuvojen osia ja komponentteja niiden kierrätettävyyden ja uudelleenkäyttömahdollisuuksien kannalta.
Kestävän suunnittelun edellytykset ovat seuraavat:
- Kestävien materiaalien valikoima
- saastuttamattomuus suunnittelutekijänä
- Purkaminen suunnittelutekijänä.
Kehitys
- Elinkaarianalyysi
- Kestävien materiaalien valinta
Tuotanto
- Kierrätysmateriaalien käyttö
Aktiivinen käyttöikä
- Jätehuolto ja hävittäminen hyväksyttyjen korjaamoiden toimesta
- Varaosien uudelleenkäyttö ja kunnostus
Vaihtokauppa
- Käytöstä poistettujen ajoneuvojen vaihto.
- Tyhjennys ja esikäsittely
- EU:n direktiivin noudattaminen